Nanga Parbat - Filmul

Casa de productie cinematografica, PlayAlpinisimo: Nanga Parbat, de Joseph Vilsmaier, spune povestea lui Reinhold si Günther Messner. Povestea acestora prezinta prima lor ascensiune pe Fata Nanga Parbat Rupal. Este povestea unei tragedii si cum poate un munte sa schimbe destinul cuiva. Review-ul filmului, de Vincio Stefanello.

Exista cu certitudine un punct , de unde nimic nu va mai fi la fel cum a fost. Filmul Nanga Parbat , de Joseph Vilsmaier, care prezinta una dintre faptele uimitoare ale lui Reinhold Massner si in acelasi timp, realizarea care i-a cauzat cel mai puternic atac de cord, datorita pierderii fratelui sau Günther – vorbeste despre acest punct fara cale de intoarcere. Despre cum alpinismul si viata in general pot fi marcate pentru totdeauna, de o decizie care inevitabil este interconectata cu o soarta potrivinica. Este o poveste extraordinara despre un munte si viata in general; chiar o poveste uimitoare de alpinism pe un munte legendar. Pe Nanga Parbat, cel mai mare munte din Himalaya – partea de Karakoram, varful este unul dintre cei mai simbolici dintre toti, amintit in multe dintre legende si istorisiri, atat de mult incat pentru populatia germana, Nanga Parbat este numit “Muntele Destinului”. In timp ce pentru Reinhold Messner, este muntele care si-a decis propriul “destin”, pentru el va fi, cel care il va marca pentru totdeauna.

Totul a inceput, sau mai degraba a ajuns in punctul fara de intoarcere, despre care vorbeam, in 1970, pe 27 Iunie 1970, mai exact. In acea zi Reinhold ar fi trebuit sa realizeze ascensiunea pe Nanga Parbat, de unul singur. Dar nu a facut-o. Günther, fratele sau, l-a urmat de buna voie si s-a alaturat acestuia, chiar inainte de a ajunge la varf. Acestia escaladau fara franghie si fara echipament de bivuac. O prostie, de care erau constienti. Au trecut de Stalpii lui Hercule; au ajuns la varf, completand astfel prima lor ascensiune pe uriasa Fata Rupal, facand doar a treia ascensiune vreodata facuta a Nanga Parbat. O experienta cu adevarat extrema care oricand putea sa se sfarseasca tragic.

Toti alpinistii cunosc ce s-a intamplat mai departe. O inexplicabila odisee, pentru care nu exista cuvinte. Este suficient sa mentionam faptul ca a fost nevoie de inca doua zile inainte ca Reinhold sa se intoarca la viata, la baza muntelui. Dar era singur. El si Günther au facut o alegere imposibila; doar unul putea sa continue in acele conditii. Au coborat pe necunoscuta Fata Diamir, facand acest lucru, au reusit sa realizeze prima traversare a unui varf de 8.000m. O realizare clara, in cadrul realizarilor globale, pe care experienta Nanga Parbat o reprezinta. O performanta incredibila.

Reinhold era singur, mai mult mort decat viu, distrus de moartea fratelui sau si nimeni nu putea sa il ajute…

Haideti sa ne oprim aici. Filmul trebuie vazut si trait la intensitate; in special deoarece in film aceste momente tragice si intense impletesc armonios, ceea ce s-a intamplat inainte si dupa. Fratele lui Mesner, este prezentat ca un copil tanar. Acesta evidentiaza persoana puternica, in nici un caz slaba. Aduce in prim plan felul de a fi a lui Reinhold, atat de diferit, incalcand orice regula. Dragostea sa pentru munte, prima mare escalada in muntii Dolomiti, impreuna cu Günther. Modul lui au vizionar in conflict permanent cu autoritatea parinteasca si de asemenea intr-o maniera diferita, impotriva angajamentului fata de alpinism, reprezentat in film, de catre liderul expeditiei pe Nanga Parbat, Karl Maria Herrligkoffer.

Sunt prezentate si certurile cu ceilalti membrii ai expeditiei. Controversele despre ceea ce s-a intamplat cu adevarat acolo sus. Acuzatiile cum ca si-ar fi abandonat fratele si ultima dar nu cea din urma, figura maternala…si sentimentul de vinovatie. Toate aceste conduc catre acel punct, punctul culminant de unde nu exista cale de intoarcere si care mereu este imposibil de acceptat pe deplin. Este o poveste extraordinara despre alpinism. Totusi este si o poveste “universala” deoarece filmul vorbeste si despre deciziile care trebuie luate mereu si despre consecintele acestor decizii. Este vorba despre cautarea continua, despre balanta, despre echilibru. Este acel echilibru, acea balanta pe care Reinhold Messner, prin activitatea sa de alpinist, intotdeauna a explorat-o si adus-o intr-un punct fara intoarcere, asumandu-si responsabilitatea pentru actiunile sale. Nanga Parbat, este un film care merita vizionat pentru aceste motive, dar si pentru ca prezinta alpinismul cu bune si rele, ne arata cum putem sa invingem destinul, care altfel ar putea sa ne ingenuncheze.

de Vincio Stefanello

No Comments

Leave a Comment