Nepal
Locatie
32 Zile
Durata
9 / 10
Dificultate
18+
Varsta
Primavara Toamna
Cea mai buna perioada

Ama Dablam: Scurta descriere

Inaltime: 6,812 m  |  Prima ascensiune: 1961 |  Munte: Himalaya 

Expeditia Ama Dablam este una dintre cele mai spectaculoase aventuri de alpinism montan din Nepal. Forma piramidala a Mt. Ama Dablam se ridica la 6.812m si este unul dintre cei mai impresionanti munti din lume. Situat spre partea de sud a Everestului si Lhotse, acesta se distinge prin peretii sai drepti catre sud si nord si prin crestele expuse si ascutite din toate directiile. Ama este considerat Matterhorn al muntilor Himalaya. Acest munte uimeste pe toata lumea, fiind poate cel mai impunator si extraordinar munte, de-alungul traseului catre tabara de baza Everest. Ama Dablam inseamna “colierul mamei”, crestele lungi de pe fiecare parte sunt ca mainile unei mame care isi protejeaza copilul. Ghețarul agatat este considerat „Dablam”, purtat in mod traditional de catre femeia de origine serpasa, acesta este ca un pandantiv dublu care contine poze ale zeilor. In timp ce urmam traseul in Khumbu, pe ruta catre tabara de baza Everest, Ama Dablam se ridica, acaparand peisajul, deasupra manastirii Tengboche. O perla a peisajului care te inconjoara si iti capteaza atentia prin simpla lui prezenta acolo, singur.
Aceasta expeditie este una serioasa, din punct de vedere tehnic, Ama Dablam este considerat mai dificil decat Everest, necesita abilitati foarte bune de alpinism si catarat pe gheata; experienta suficienta la inaltimi mari si abilitati tehnice. Varful Ama Dablam, este situat la 27°51’42” N longitudine si 86°51’40” E latitudine.
Ama Dablam a fost prima data cucerit pe 13 Martie 1961, de catre Mike Gill (NZ), Barry Bishop (USA), Mike Ward (UK) si Wally Romanes (NZ), prin creasta de sud-vest. S-au aclimatizat foarte bine la altitudine, iernand la peste 5.800m, aproape de baza varfului, ca parte a expeditiei Silver Hut Scientific, din 1960 pana in 1961, condusa de Sir Edmund Hillary.

Ama Dablam este al treilea cel mai popular varf din Himalaya, la cererea de permise pentru expeditii. Cel mai popular traseu, este traseul prin creasta de sud-vest. Urcatul necesita 3 tabere de-alungul crestei cu tabara 3 pozitionata jos si in dreapta ghetarului Dablam, astfel ca exista posibilitatea ca orice bucati din ghetarsa  se desprinda, sa alunece si sa treaca de tabara. Un permis de alpinism si un ofiter de legatura guvernamental sunt necesari atunci cand dorim sa urcam pe Ama Dablam. Este nevoie de abilitati puternice si foarte bune in alpinism si catarat pe gheata, pentru a urca pe acest munte. Cea mai mare parte a traseului de pe Ama Dablam este fixata, astfel ca alpinistii trebuie sa fie competenti sa utilizeze corzile fixe la urcare si la coborare, si sa treaca pe sub ancore. Exista un moment dat pe traseu, un punct care este aproape vertical, astfel incat se va utiliza o coarda fixa pentru a catara. La fel ca si la Mt.Everest, cea mai buna perioada pentru urcat este Aprilie-Mai, in sezonul de primavara si Septembrie-Octombrie in sezonul de toamna. Este agreata ideea de a combina expeditie pe Ama Dablam cu trekking-ul catre tabara de baza Everest sau cu ascensiunea catre varful Island Peak. Oricare dintre aceste doua optiuni ajuta la o buna aclimatizare catre varf. Treking-ul catre tabara de baza Everest este un traseu placut si o ocazie de a aduce un omagiu muntelui Everest, regele muntilor Himalaya si de a admira o panorama unica catre Everest de pe Kallapathar.
Combinand expeditia Ama Dablam cu urcatul pe varful Island Peak, avem o panorama superba a varfului Everest, care merita ascensiunea.
Traseul standard de urcat este prin creasta de sud-vest cu cele trei tabere tipice: Tabara 1 (5.600m), Tabara 2 (5.900m) si Tabara 3 (6.200m) cu Tabara de Baza la 4.500m. Tabara 3 este situata pe „umarul” crestei chiar sub si la stanga ultimei pante de zapada abrupte, spre varf. Majoritatea alpinistilor urca catre varf din tabara 2 si nu isi stabilesc o a treia tabara.

Traseul de sud-vest Ama Dablam:

Tabara de baza (4.600m):

Tabara de baza Ama Dablam este una dintre putinele tabere situate pe loc cu multa iarba din Nepal. Este destul de greu sa intalnesti un teren atat de ospitalier la o inaltime de 4.600m. Aici alpinistii vor juca volei si fotbal pentru a-si mentine temperatura corpului ridicata si pentru a se bucura de peisajul frumos. Tabara de baza va fi stabilita aici pentru aproximativ 45 de zile, atat in sezonul de primavara cat si in sezonul de toamna. Din tabara vom avea o panorama superba catre Ama Dablam, Thamserku, Taboche si Kongde. Tabara de baza Ama Dablam este in general insorita datorita locatiei sale, soarele rasare devreme si apune tarziu. Exista aproximativ 7-10 echipe de alpinisti in fiecare sezon, atat primvara cat si toamna. Pentru a oferi toate facilitatile echipei, am organizat ca permisele de alpinism sa fie stabilite la diferite intervale de timp. Ghizii nostrii impreuna cu personalul nostru este gata oricand sa stabileasca data de plecare in functie de dorintele alpinistilor.

Tabara 1 (5.700m) – 5 ore:

Urcatul catre tabara 1 Ama Dablam, este usor, fiind un traseu de trekking cu o singura sectiune de urcat pe stanci, lunga de 100 m. Este aproape de tabara o panta abrupta, la un unghi de 60 de grade. De-alungul traseului vom intalni si va trece peste bolovani mari si va trebui sa ne urcam pe o placa de piatra fara corzi fixate. Vom observa destul de repede ca pe Ama Dablam, in zona crestei de sud-vest, nu prea sunt locuri unde sa poti fixa un cort. Deci exista o logistica si partajare care este necesara printre alpinisti, in general spatiu este pentru 6-7 corturi a cate 2 persoane si 6-7 corturi pentru o persoana.

Tabara 2 (5.950m) – 3 ore:

Urcatul de la tabara 1 catre tabara 2, este cea mai tehnica sectiune a traseului. Vom incepe ziua, traversand si urcand de-a lungul unei creste stancoase orizontale, cu varfuri ascutite si creste, castgand doar 300m , vertical.
Expunerea este uriasa; exista goluri imense in care poti sa cazi, de ambele parti ale crestei. La capatul crestei orizontale vom urca The Yellow Tower aproximativ 6 metri, care este considerat French 4th class, British Severe, North American YDS 5.5. ”
Deasupra The Yellow Tower, vom ajunge la tabara 2 folosindu-ne de pasi mici. Se va simti ca o tabara la inaltime, adevarata, cu expunere puternica de ambele parti. Trebuie sa fim atenti mai ales cand mergem la toaleta.

Tabara 3 (6.200 m) – 2 ore

Urcatul de la tabara 2 la tabara 3, trece printr-un teren mixt de gheata si zapada. Aceasta sectiune necesita corzi fixe, pe intreaga distanta. Vom avea o priveliste superba asupra tabarei de baza Ama Dablam, Kusum Kanguru si Katenga. Acuma este momentul sa traversam faimoasa creasta Mushroom la 6.150m, uitandu-ne sus catre tabara 3 (6.300m) cu Ama Dablam deasupra. Unii alpinisti cu experienta forteaza ascensiunea catre varf, din tabara 2. Cu toate acestea Extreme Expeditions va fixa intotdeauna tabara 3, inainte de varf. Acestea fiind spuse, este important sa stim ca aceasta sectiune a muntelui, reprezinta un mare risc de avalanse. Reducerea timpului petrecut in aceasta tabara si depasirea ei, este absolut necesara. Pentru clientii care nu se simt in stare sa forteze drumul catre varf, din tabara 2, deobicei petrecem aproximativ 6 ore aici, inainte de a porni spre varf. Traseul de la Yellow Tower la tabara 3 se desfasoara aproape in totalitate, pe o panta abrupta, la un unghi de 55 de grade.

Varful (6.812 m) – 10 ore:

Traseul catre varf din tabara 3 si inapoi la tabara 2, dureaza pentru majoritatea alpinistilor aproximativ 10 ore. Ziua ascensiunii finale pe Ama Dablam este o zi cu totul speciala. Doua varfuri se inalta din zapada abundenta; solide si inghetate, acestea se inalta in lateralul Dablam. Odata ce am ajuns langa Dablam, vom ajunge la un camp de zapada si gheata, inclinat la 30 – 50 de grade; acesta ne va conduce catre unul dintre cele mai frumoase varfuri din lume. Aici vom fi rasplatiti; vom avea posibilitatea de a avea cel mai bun loc pentru a admira Khumbu, epicentrul alpinismului la inaltime. De aici avem o panorama uimitoare asupra Lhotse, Nuptse, Mt. Everest, Cho –Oyu, Pumori, Shishapangma si Makalu.

DE CE CREDEM CA O SA ITI PLACA ?!

  Este numit „cel mai frumos munte al lumii”

  Este unul dintre cei mai tehnici munti din Himalaya

✓   Reprezinta o pregatire foarte buna pentru expeditii pe varfuri de 8.000m

PLECARE LOCATIE/RETUR LOCATIE

Orasul tau-Nepal-Retur

PACHETUL INCLUDE

 • Toate serviciile de transfer la sosire si la plecare catre si din aeroportul international KTM si alte tipuri de transport, conform itinerariului.
 • Asistenta oferita de reprezentantii nostri la aeroportul KTM la sosire si la plecare.
 • 4 nopti de cazare la hotel Yak si Yeti sau alte hoteluri similare in Kathmandu cu mic-dejun inclus.
 • Ghid experimentat si licentiat in trekking si catarat, pe toata perioada de catarare si trekking.
 • Biletele de avion pentru sectorul Kathmandu-Lukla-Kathmandu pentru toti membrii din echipa, ghidul serpas, ofiterul de legatura si personalul de bucatarie.
 • Toate echipamentele de trekking si alpinism cum ar fi: cort de bucatarie, corturi de magazin, corturi pentru cantina, corturi de toaleta, mese, scaune si ustensile de gatit pentru tabara de baza avansata si tabara doi.
 • Dispozitivele de alpinism obisnuite (corzile fixe si principale necesare, barele de gheata, suruburile de gheata, etc.)
 • Servicii de asistenta bucatarie si asistent bucatar la tabara de baza avansata.
 • 3 mese pe zi (Mic dejun, Pranz si Cina cu ceai / cafea) cazare in casa de oaspeti / hotel/ cabana.
 • 3 mese proaspete pe zi (mic dejun, pranz si cina) vor fi servite la tabara de baza si tabara 2.
 • Toate alimentele si combustibilul necesar pentru tabara de baza si taberele de mai sus in timpul expeditiei, atat pentru membrii echipe cat si pentru personalul expeditiei.
 • Plata pentru bagajele de 40 kg / persoana in timpul expeditiei. Acestea vor fi transportate de catre porteri (hamali) sau yaci.
 • Servicii zilnice de raportare meteorologica din Seattle, companie cu sediul in Washington.
 • Permis de Trekking (taxa de intrare in Parcul National Everest).
 • Cardul TIMS (Sistem de management al informatiilor in trekking).
 • Taxa Royalty, si permis de alpinism pentru a urca pe Mt. Ama Dablam.
 • Taxa catre guvernul din Nepal.
 • Un ghid de alpinism, experimentat, antrenat, cu licenta guvernamentala si cu 3 ascensiuni de success / persoana.
 • Salariile, echipamentele, asigurarile medicale si de accidente pentru tot personalul implicat in expeditie.
 • Dotari pentru echipamente si salarii pentru serpasi, bucatar, asistent de bucatarie si ofiter de legatura guvernamental.
 • Dotari pentru echipamente si salarii pentru ofiterii de legatura guvernamentali.
 • Truse medicale de prim ajutor pentru grup si personal.
 • Telefon prin satelit prin Ghid de comunicare si disponibil pentru membri la costul de 3 USD pe minut apel.
 • Alimente adecvate pentru altitudini inalte pentru toti membrii echipei de alpinism, la tabara de baza si cele de mai sus, dupa cum este necesar.
 • Corzi fixe necesare in timpul perioadei de alpinism.
 • Resoul va fi furnizat la tabara de baza pentru incalzirea salii de mese.
 • Masca de oxigen de urgenta si regulator, furnizate la cererea clientilor contra unei taxe corespunzatoare.
 • Fiecare membru al expeditiei va avea un cort individual disponibil in tabara de baza avansata.
 • Panouri solare pentru iluminat si incarcarea dispozitivelor electronice.
 • Toate corturile necesare pentru taberele 1, 2 si 3, pentru membri si personalul inclus.
 • Taxa de urcare pe ghetar.
 • Pungi Gamow (Camera hiperbarica portabila).
 • Corturi pentru serpasi, hrana, unelte alpinism si asigurarea personalului
 • Elicopter de salvare pentru altitudini mari pentru ghidul serpas, bucatar si personalul expeditiei.
 • Serviciu gratuit de asistenta pentru taxele vamale si marfuri.
 • Bucatar, alimente proaspat gatite si servici de bucatarie, vor fi furnizate la tabara de baza avansata
 • Harta de trekking si alpinism al Muntelui Ama Dablam.
 • EPI Gazul de gatit, aragaz va fi furnizat in tabara unu, trei si sud col pentru gatit alimente si pentru a incalzi apa.
 • Generatorul va asigura backupul energiei de iluminat si incarcarea dispozitivelor electronice.
 • Transportul de aprovizionare cu alimente la tabara de baza din Kathmandu (Cargo catre Lukla si apoi prin porteri / Yaci, la baza taberei).
 • Taxele guvernamentale percepute in Nepal.
 • Informatii complete inainte de plecare.
 • Reconfirmarea biletului de avion.
 • Procedurile de extindere a vizelor (daca este necesar).
 • Cina de ramas-bun intr-un restaurant tipic din Nepal, cu spectacol de cultura interna din Kathmandu.

PACHETUL NU INCLUDE 

 • Pranzul si cina pe parcursul sederii in Kathmandu (cu exceptia cinei de ramas-bun)
 • Orice tip de alimente, gustari, bauturi carbogazoase, energizante, apa mineral, bauturi alcoolice, tigari, ciocolate sau alte alimente, altele in afara de cele disponibile la mic-dejun, pranz sau cina.
 • Lucruri personale, spalatorie rufe, bacsis.
 • Orice alte cheltuieli aparute in urma unor situatii variate cum ar fi : calamitati natural, revolte politice, schimbari guvernamentale, etc.
 • Servicii de transport altele decat cele specificate in itinerariu. Orice distante, altele decat cele specificate, vor fi taxate corespunzator.
 • Orice alt personal in afara de cel specificat.
 • Salvare, repatriere, medicamente, teste medicale si cheltuieli de spitalizare.
 • Asigurare medicala si evacuare de urgenta, daca este necesar.
 • Asigurare de calatorie si elicopter de salvare.
 • Permis de filmare (in cazul camerei speciale).
 • Masina de alpinism personala;
 • Cheltuieli personale, servicii de telefonie fixa, mobile, walkie-talkies, telefoane prin satelit si facturi internet.
 • Imbracaminte, pungi, kit medical personal, echipament de trekking personal.
 • Taxa nepaleza pentru importul de echipament necesar expeditiei.
 • Bonus de ascensiune, minimum de 500.00 USD/ ghid serpas.
 • Bacsis si cadouri pentru taberele de baza ,trekking si alpinism.
 • Bilete pentru zboruri internationale.
 • Taxa de viza pentru intrarea in Nepal (emiterea de vize la sosirea in Kathmandu).
 • Orice cheltuieli extra, produse, oferte sau activitati care nu sunt mentionate in itinerar.
 • Orice alt element care nu este inclus in sectiunea „PACHETUL INCLUDE”.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Average rating:  
 0 reviews
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Average rating:  
 0 reviews