China
Locatie
61 Zile
Durata
10 / 10
Dificultate
18+
Varsta
Primavara
Cea mai buna perioada

Expeditie pe Everest Nord: Scurta descriere

Inaltime: 8,848 m  |  Prima ascensiune: 1953 |  Provincie: China/Tibet

Sezon: PRIMAVARA |  Marime grup: 2-10 persoane|  Cost: Contacteaza-ne prin email sau prin formularul de contact!

Muntele Everest (Fata Nordica) este cel mai inalt munte din lume (8.848m/29.029), o provocare si o experienta incredibila. Extreme Expeditions ofera servicii complete de expeditie, pentru acest varf recunoscut in lumea intreaga, pentru un numar mediu de alpinisti; va fi alocat cate un ghid serpas alpinist fiecarui membru. Ne angajam sa oferim cel mai inalt nivel de asistenta, ghizi alpinisti cu experienta, support si echipamente de ultima generatie.
Prima ascensiune pe Everest a fost facuta din partea de nord de catre o echipa britanica, in 1921. George Mallory a condus o mica echipa, prima care a pus piciorul pe munte; au urcat sus la Noth Col (7.003m/22.975ft). A doua expeditie, in 1922 a ajuns pana la 8.321m/27.300ft) inainte de a se intoarce. Acesta a fost prima echipa care a folosit oxygen suplimentar. Expeditia britanica din 1924, condusa de George Mallory si Andrew “Sandy” Irvine este cea mai notabila datorita vremii intampinate sus pe creste. Daca ar fi reusit sa atinga varful, acest lucru ar preceda pe Tenzing si pe Hillary cu 29 de ani. Corpul lui Mallory a fost gasit in 1999 pe partea de nord a traseului, dar nu a existat nici o dovada ca a murit in timp ce urca spre varf sau in timp ce cobora de pe varf. O echipa chineza a atins prima data varful in 25 Mai, 1960. Tibetanul Nawang Gombu si Chu Yin-Hau si Wang Fu-Zhou, de origine chineza, despre care se spune ca a urcat pana la al doilea Pas in sosete , cu onoare. In 1975, in cadrul unei expeditii de success, chinezul a instalat scara pe pasul al doilea. Tibetul a fost inchis pentru straini din 1950 pana 1980, prevenind astfel alte incercari de a ajunge pe varf, pana cand o echipa japoneza a reusit sa ajunga pe varf in 1980, prin Culoarul Hornbein dinspre Fata Nordica. De atunci si pana in 2014 au fost in total 4.428 de ascensiuni pe Mt. Everest.

Extreme Expeditions ofera intotdeauna un nivel incomparabil de competenta, siguranta si confort in expeditiile din partea de nord a Everestului (Tibet). In alpinism, grupurile mici de alpinisti  ne ofera intotdeauna posibilitatea de a ne adapta grupului, mult mai simplu decat in cadrul unor echipe mari, care au devenit atat de mari in ultimii ani incat sunt tot mai greu de gestionat. Din experientele noastre anterioare exista doar 2-3 “ferestre” catre varf, oferite de natura, datorita conditiilor meteo. Oferim intotdeauna hrana proaspata si nutritive la tabara de baza si deasupra taberei de baza. Oferim intotdeauna masca, regulator si sticla de oxigen, pentru o experienta mult mai placuta si o expeditie de succes.
Vom urma itinerariul stabilit pe cat posibil utilizand corturile hipoxice pentru per-aclimatizare. Pentru expeditia pe Everest, ghizii oferiti de compania noastra au abilitati foarte bune si sunt recunoscuti pentru training-urile si experientele profesionale acumulate de-alungul timpului.
Aceasta este o expeditie foarte serioasa cu, consecinte grave daca lucrurile merg prost. Asa ca, unul dintre multele lucruri pe care trebuie sa le avem in vedere pe perioada expeditiei,este preventia. Traseul pe partea de nord a Everestului incepe de la tabara de baza chineza (5.150m) care este localizata in zona Ghetarului Rongbuk. Tabara de baza este accesibila cu jeep-ul din Tingry.

Traseul catre tabara de Nord-Est – Everest

Tabara de Baza Everest (5.150m/16.700ft):

Situata pe o portiune de pietris de 8 km deasupra Manastirii Rongbuk, acesta este sfarsitul portiunii de pietris. Toate vehiculele de asistenta in caz de evacuare incep de aici; in Tibet nu exista posibilitatea de a beneficia de elicopter de evacuare. Tabara de Baza Everest este un termen care este folosit pentru a descrie doua tabere de baza in parti diferite ale Mt. Everest. Tabara de Baza Nord este in Tibet la 5.150m/16.900ft, latitudine 28°8′29″N si longititudine 86°51′5″E. Aceste tabere sunt tabere rudimentare care sunt folosite de catre alpinisti pe parcursul ascensiunii si intoarcerii inapoi. Alpinistii se odihnesc cateva zile pentru aclimatizare pentru a reduce riscurile de rau la altitudine.

Tabara intermediara: 6.100m/23.300ft – 6-7 ore:

Tabara intermediara este folosita pe drumul catre Tabara de Baza Avansata, pe parcursul procesului de aclimatizare. Acesta nu este mai mult decat un loc pentru a dormi peste noapte. Aceasta portiune poate fi usor acoperita de zapada, sau fara zapada, in functie de conditiile meteo. Majoritatea alpinistilor se opresc aici din ascensiunea catre tabara de baza avansata, de la tabara de baza. Cand coboram putem trece de la tabara de baza avansata la tabara de baza, in aproximativ 6 ore.

Tabara de Baza Avansata (6.485m/21.276ft) – 6 ore

Tabara de baza avansata din partea de nord a Everestului, este una dintre cele mai inalte tabere de baza avansata, din lume. Aceasta pozitionare ii ajuta pe alpinisti sa ajunga mai usor la taberele de baza I, II si III, din tabara de baza avansata. Majoritatea echipelor vor folosi tabara de baza avansata, ca fiind tabara principala de-alungul perioadei de aclimatizare, dar la aceasta altitudine, unii alpinisti s-ar putea sa aiba nevoie sa coboare la tabara intermediara pentru aclimatizare. Tabara de baza avansata poate fi sau nu acoperita cu zapada si ofera o panorama superba asupra portiunii North Col.

Tabara I (North Col), (7.000m/23.000ft) – 5-6 ore

Tabara I este localizata chiar deasupra Ghetarului de Est Rongbuk. Majoritatea alpinistilor vor folosi coltari pentru a urca pe ghetar. La o ora de la ascensiunea pe ghetar, alpinistii vor incepe sa utilizeze corzile fixe si scari pentru a trece peste crevasele adanci. In unele zone utilizarea in ascensiune a unei corzi fixe, poate fi de mare ajutor. Se vor folosi diferite tehnici pentru a cobora pantele abrupte din aceasta sectiune. Alpinistii vor petrece 4-5 nopti la tabara I, de-alungul perioadei de expeditie.

Tabara II (7.500m/24.750ft) – 5 ore

Traseul catre tabara II contine pante abrupte si creste acoperite de zapada, stanci. Vanturile puternice sunt uneori o problema de-alungul acestei sectiuni, senzatia resimtita fiind foarte rece. Vantul si presiunea aerului sunt deobicei mai puternice pe fata nordica comparativ cu fata sudica. Unele expeditii folosesc tabara II ca tabara cea mai inalta cu scop de aclimatizare, inainte de a continua catre varf.

Tabara III (8.250m/27.390ft) – 6 ore

Tabara III este localizata de-alungul zonei abrupte a muntelui care se intinde de la 8.250 la 8.350 de metri. In aceasta zona sunt cateva portiuni mici unde putem sa instalam tabara III, dar vor fi si alte echipe de alpinisti care vor alege alte locuri pentru instalarea taberei. Acesta zona este abrupta, stancoasa si expusa, corturile sunt pozitionate pe margini de stanca si sunt batute in general de vant. Tabara III instalata pe partea nordica este cu 350 de metri mai inalta decat South Col si mult mai expusa. Majoritatea echipelor folosesc aceasta tabara inalta, ca ultim punct de odihna inainte de continua traseul de ascensiune catre varf.

Varful (8.850m/29.029) 9-13 ore:

Din tabara III la varf este un drum foarte lung si obositor. Alpinistii folosesc corzile fixe prin zapada abundenta, parte a Yellow Band. De la Yellow Band, alpinistii isi schimba buteliile de oxygen si urca o rampa mica pana la creasta de nord-est. Traseul urca spre partea dreapta catre punctul inalt, iar cei mai multi alpinisti il considera abrupt si provocator. De la Mushroom Rock, localizata la 8.600 de metrii, traseul poate avea portiuni cu roci care cad, facand astfel mai dificil intregul traseu. Urmatoarea etapa a urcarii este Second Step, care este punctual cel mai dificil moment al urcarii, in timp ce alpinistii folosesc scara chineza.
Prima data alpinistii urca o portiune stancoasa si apoi urca aproape vertical cu scara aproape 30 de picioare. Aceasta sectiune este foarte expusa, si exista posibilitatea de a cadea in gol, vertical, o distanta de aproape 9.000 picioare. In general este destul de dificil sa ne deplasam pe margine, deoarece nu putem sa vedem unde si cum plasam piciorul pe treptele scarii. Alpinistii cu experienta au nevoie de 9-10 ore pentru a ajunge in varf si pentru a reveni la tabara III, in timp cei mai putin experimentati au nevoie de 11-13 ore . Majoritatea alpinistilor folosesc 3-4 sticle de oxygen pe parcursul drumului catre varf si alte sticle intre taberele II si III.

DE CE CREDEM CA O SA ITI PLACA ?!

   Este cel mai inalt munte din lume.

  Este cel mai simplu drum spre varful Everest.

✓   Pentru ca exista. 🙂

PLECARE LOCATIE/RETUR LOCATIE

Orasul tau-Nepal-Retur

INCLUDED-FULL BOARD SERVICE

 • Toate serviciile de transfer la sosire si la plecare catre si din aeroportul international KTM si alte tipuri de transport conform itinerariului
 • Asistenta oferita de reprezentantii nostrii la aeroportul KTM la sosire si la plecare
 • 4 nopti de cazare la hotel in Kathmandu cu mic-dejun inclus
 • O noapte de cazare la hotel in Pokhara cu mic-dejun inclus
 • Ghid experimentat si licentiate in trekking si cataract, pe toata perioada de catarare si trekking
 • Un numar corespunzator de porteri (hamali) pe toata perioada de trekking
 • Transport terestru din Kathmandu –Pokhara-Late-Beni Kathmandu, pentru toti membrii expeditiei, ghid serpas, ofiter de legatura guvernamental si personal de bucatarie
 • Cort pentru gatit, cort pentru depozitare, cort pentru cinat, corturi pentru client, cort pentru toaleta, mese, scaune si ustensile pentru gatit, disponibile la tabara de baza
 • Echipamente de alpinism, cum ar fi: franghie, parazapezi, suruburi de gheata si zapada.
 • 3 mese pe zi: mic-dejun, pranz si cina cu ceai/cafea
 • Cazare la hotel/cabana/casa de oaspeti sau corturi, pe perioada de trekking
 • Toate corturile pentru cazare in camping pentru membrii de-alungul perioadei de trekking si alpinism. Vei imparti camera de dormit cu un alt membru al expeditiei.
 • Toate alimentele si combustibilul pentru tabara de baza si taberele mai inalte, pe parcursul intregii perioade de alpinism
 • Plata pentru bagajele de 50 kg / persoana in timpul expeditiei. Acestea vor fi purtate de porteri (hamali)
 • Servicii zilnice de raportare meteorologica din Seattle, companie cu sediul in Washington.
 • Servicii de asistenta bucatarie si bucatar la tabara de baza avansata
 • Permis de trecere (taxa de intrare in Parcul de Conservare Annapurna).
 • Cardul TIMS (Sistem de management al informatiilor in trekking).
 • Taxa Royalty, nepaleza si permis de alpinism pentru Mt. Annapurna I
 • Un ghid de alpinism, eperimentat, antrenat, cu licenta guvernamentala si cu 3 ascensiuni de success / persoana
 • Toate salariile, echipamentele, asigurarile medicale si de accidente pentru toti angajatii implicati in perioada de drumetie si alpinism.
 • Elicopter de salvare pentru tot personalul de expeditie implicat.
 • Servicii medicale de consultare in tabara de baza cu clinica HRA la tabara de baza.
 • Dotari pentru echipamente si salarii pentru serpasi, bucatar, asistent de bucatarie si ofiter de legatura guvernamental.
 • Kit de prim ajutor pentru grup si personalul taberei
 • Telefon prin satelit purtat de ghid pentru comunicare. Disponibil pentru clienti la un cost de 3 USD pe minut.
 • Alimente adecvate pentru clienti si personalul de la tabara de baza si de mai sus, dupa cum este necesar.
 • Cablul fix si dinamic necesar in timpul perioadei de alpinism.
 • Resoul va fi furnizat la tabara de baza pentru incalzirea cortului de cinat
 • Masti de oxygen de urgenta si regulator, furnizate la cererea clientului cu o taxa corespunzatoare
 • Fiecare client va avea un cort individual, disponibil in tabara de baza avansata Annapurna
 • Panouri solare pentru iluminat si incarcare echipamentelor electronice
 • Toate corturile necesare pentru taberele 1,2 si 3. Taxa de escaladare a Ghetarului
 • Pungi Gamow (camera hiperbarice portabile) pentru rau de altitudine
 • 2 sticle (8L) de oxygen Poisk, vor fi furnizate fiecarui membru
 • Ultimul model de masca reglementat si regulator pentru clienti
 • Oferim corturi pentru serpasi, alimente adecvate pentru altitudine si asigurare
 • Serviciu gratuit de asistenta pentru taxele vamale si marfuri
 • EPI – gazul pentru gatit alimente si resoul vor fi furnizate in tabara 1, 3 si South Col
 • Generator furnizat pentru iluminatul la tabara de baza
 • Transportul provizilor de alimente din Kathmandu la tabara de baza, de catre porter (hamali)
 • Plata serviciilor noastre si plata taxelor guvernamentale nepaleze
 • Informatii complete inainte de plecare
 • Serviciile de reconfirmare a biletului de avion si de procedura de extindere a vizelor
 • Cina de ramas-bun intr-un restaurant tipic nepalez cu program de cultura interna in Kathmandu inainte de plecare

PACHETUL NU INCLUDE 

 • Pranzul si cina pe parcursul sederii in Kathmandu (cu exceptia cinei de ramas-bun)
 • Orice tip de alimente, gustari, bauturi carbogazoase, energizante, apa mineral, bauturi alcoolice, tigari, ciocolate sau alte alimente, altele in afara de cele disponibile la mic-dejun, pranz sau cina.
 • Cheltuieli personale, servicii de telefonie fixa, mobile, walkie-talkies, telefoane prin satelit si facturi internet
 • Imbracaminte, pungi, kit medical personal, echipament de trekking personal
 • Asigurare de calatorie si elicopter de salvare
 • Bonus de ascensiune pentru serpasi conform regulilor Asociatiei de Alpinism, minimum $1500.00USD/ ghid serpas
 • Zboruri internationale
 • Elemente de natura personala, spalatorie rufe, bacsis
 • Cheltuieli generate de utilizarea liniilor fixe, mobile, walkies-talkies sau telefoane prin satelit, internet
 • Imbracaminte, pungi de ambalat, kit medical personal, echipament de alpinism personal
 • Taxa viza de intrare in Nepal (asistenta in obtinerea vizei, la sosire)
 • Walkies-Talkies & permis filmare
 • Bonus de urcare pentru ghidul personal
 • Echipament personal de alpinism
 • Taxa nepaleza pentru importul de echipament necesar expeditiei
 • Orice cheltuieli extra, produse, oferte sau activitati care nu sunt mentionate in itinerary
 • Bacsis, cadouri, suveniruri

ITINERARIUL EXPEDITIEI

Ziua 01: Sosirea la aeroportul international Kathmandu & transfer la hotel Yak si Yeti

Ziua 2-3: Pregatiri, briefing, cumparaturi de ultima ora si formalitati inainte de plecare

Ziua 04: Dupa un mic-dejun, dimineata devreme, conducem din Kathmandu catre Syprubeshi (1.460m/4790ft) – cazare peste noapte la casa de oaspeti.

Ziua 05: Dimineata devreme pornim din Syprubeshi catre granita Kerung (2.000m/6.562ft) dupa formalitatile de la granita, conducem catre Kerung (3.200m/10.499ft) – 2 ore de condus cu jepp-ul. Cazare peste noapte la hotel.

Ziua 06: Dupa micul-dejun, conducem din Kerung catre Tingri (4.348m/14.268ft), drum care dureaza aproximativ 3 ore. Cazare peste noapte la hotel.

Ziua 07: Zi de odihna la Tingri pentru aclimatizare. Ghidul nostru va conduce echipa sus pe un deal la 5.000m cu o panorama superba asupra Cho-Oyu.

Ziua 08: Dupa micul-dejun conducem din Tingri catre tabara de baza (5.150m) care dureaza 4 ore

Ziua 9-11: Zi de odihna si aclimatizare la tabara de baza chineza (5.150m). Pregatim yacii pentru a ne deplasa la tabara de baza avansata, prin tabara mijlocie.

Ziua 12: Dupa micul-dejun, trekking catre tabara de baza chineza catre tabara mijlocie (5.700m) traseu care dureaza intre 5-6 ore. Cazare peste noapte in tabara, la cort.

Ziua 13: Trekking din tabara mijlocie catre tabara de baza avansata Everest (6.485m). Pregatim tabara pentru cazare pe noapte in tabara.

Ziua 14-55: Perioada de urcare (ascensiunea catre Mt.Everest 8.848m)

Ziua 56: Pregatiri pentru intoarcere (curatam tabara de baza avansata) si ne deplasam catre tabara de baza chineza. Coboram tot echipamentul cu ajutorul yacii.

Ziua 57: Curatam tabara de baza chineza, apoi conducem din tabara de baza chineza catre Tingri (4.348m/14.268ft), drum care dureaza aproape 7 ore; cazare peste noapte la hotel.

Ziua 58: Dimineata devreme conducem din Tingri (4.348m/14.268ft) la granita Kerung (2.000m/6.562ft).

Ziua 59: Dupa formalitatile de imigrare din zona Chinei, vom colecta taxa viza pentru Nepal si apoi conducem catre Kathmandu; transfer la hotel.

Ziua 60: Zi libera in Kathmandu si program de cultura nepaleza cu cina de ramas-bun, seara.

Ziua 61: Transfer catre aeroport pentru plecarea finala