Nepal
Locatie
67 Zile
Durata
10 / 10
Dificultate
18+
Varsta
Primavara
Cea mai buna perioada

Expeditie pe Everest South: Scurta descriere

Inaltime: 8,848 m  |  Prima ascensiune: 1953 |  Provincie: China/Tibet

Sezon: PRIMAVARA  | Marime grup : 2-10 persoane|  Cost: Contacteaza-ne prin email sau prin formularul de contact!

Cand majoritatea oamenilor se gandesc la Nepal, se gandesc la Mt. Everest, cel mai inalt munte cu o inaltime de 8.848m( 29.029ft). Sa ajungi sus pe varf este ca si cum ai descoperi Sfantul Grall, pentru majoritatea alpinistilor si este considerat un eveniment unic in viata. Exista doua trasee pe care se poate urca pe Everest: unul din nord si prin Tibet iar al doilea prin partea de sud, prin zona Ghetarului Khumbu. Acestea sunt doua experiente total diferite; in zona crestei de nord bate mereu vantul si e un peisaj dezolant pe cand in partea de sud gasim un peisaj magic, incluzand Ghetarul Khmbu si fata muntelui Lhtose. Sagarmatha “Cu capul in nori” in Nepal, este cunoscut sub numele de Mt. Everest, in intreaga lume.
Experienta expeditiei pe Everest este similara cu o excursie de alpinism pe un varf, dar la o inaltime de peste 8.000 de metri. Nu este un tip de alpinism tehnic , mai degraba un trekking extins in Nepal. Urcatul pe Everest este o experienta covarsitoare din punct de vedere fizic, care iti solicita corpul la extrem, traind intr-un loc nenatural, dincolo de limita normala a capacitatilor tale si riscand chiar decesul. Privarea de oxigen este extrema, fortand corpul sa incetineasca ca activitate, dupa care urmeaza caderea psihica cat si cea fizica. Exista totusi o satisfactie enorma la finalul acestui proces dificil, oferind oricarui alpinist care ajunge in varf, o satisfactie incredibila care dureaza toata viata.
Expeditia Everest este o experienta multipla, in primul rand, datorita trekking-ului spre tabara de baza Everest prin valea Khumbu cu satele ei colorate, pline de traditie si oameni prietenosi. Ca urmare a trecerii la tabara Everest, experimentam cum este sa traiesti timp de 4 saptamani in imprejurimile ghetarului Khumbu. In cele din urma urmeaza si perioada in care urcam catre taberele 1, 2 si 3 si 4 la South Col, pentru aclimatizare, speram si la ascensiunea de succes a varfului. Trekking inapoi la Lukla, dupa ce urcam de-alungul taberei de baza Everest, in sens invers; este un sentiment enorm de satisfactie pentru cei care ajung la varf si de asemenea un sentiment de iesire in afara zonei noastre de confort, fiind suficient de indrazneti incat sa provocam muntele .
Expeditia Everest este un exercitiu logistic serios cu mancare din belsug, provizii si echipament, transportat de-alungul taberei de baza Everest, de catre armate de porter-i si ghizi serpasi care transporta corzile, scari si echipamente catre taberele inalte, pentru clientii care asteapta rabdatori la tabara de baza: ghizi serpasi fixeaza mile de metri de corzi fixe si cauta cel mai bun traseu pentru clienti.
Expeditia Everest de-alungul fetei de sud, este denumita Creasta de Sud-Est si este cunoscuta in mod normal ca si traseu oficial de alpinism pentru Everest. Conform inregistrarilor companiei noastre, coordonatele varfului sunt: 27°59’17” N – latitudine si 86°55’31” E- longitudine. Programul de ascensiune a varfului poate fi influentat de conditiile meteo si conditiile de ninsoare, dar in general va fi o singura fortare de atingere a varfului, in 7 zile consecutive, de la baza dupa cum urmeaza: Tabara de baza – tabara I (6.065m) tabara I– tabara II (6.400m), tabara II – tabara III (7.100m), tabara III – tabara IV (7.920m – South Col), tabara IV – Varf (8.848m), tabara IV – tabara II, tabara II-tabara de baza.
Mt. Everest a fost prima data cucerit de catre localnicul (serpas) Tenzing Norgay si Edmund Hillary, in cadrul unei expeditii britanice, in anul 1953. Pentru prima ascensiune pe Mt. Everest au folosit traseul South Col. La acel moment traseul fusese folosit doar de 2 ori de catre o echipa elvetiana, in primavara si toamna anului 1952. Ei au ajuns la 8.500m, mult deasupra South Col. Nota informativa: Norway a fost cu elvetienii si s-a folosit de experienta avuta cu echipa britanica. Echipa elvetiana s-a intors in 1956 pentru a face a doua ascensiune pe Everest.
In jurul anului 2000, operatorii de expeditii au inceput sa promoveze expeditii pe Everest. Au fost foarte putine echipe si foarte putine infrastructuri disponibile. De-alungul anilor operatorii, si-au imbunatatit traseele si au descoperit noi metode si standarde, care au oferit un nivel inalt de succes si siguranta, pentru alpinisti. Partenerii nostrii au ajutat cu aceste metode, pe partea sudica si au ajutat la stabilirea unor standarde privind siguranta pe Everest. Suntem precauti in ceea ce priveste natura instabila a Ghetarului Khumbu si am creat un sistem prin care clientii si echipa noastra, sa se deplaseze mai putin pe el decat au fact-o in trecut.
Acesta este motivul pentru care petrecem perioade de aclimatizare aproape de varfuri, incluzand Island Peak si /sau varful Lobuche, pentru a evita ametelile pe munte.

Traseu alpinism – partea de sud:

Traseul sudic, este tehnic o ruta de trekking cu putine obstacole periculoase, dupa ce treci de Ghetarul Khumbu, de cateva crevase si pante abrupte, cateva varfuri de gheata in jurul taberei 3 si cateva sectiuni de roca, protejate cu linii fixe. Acesta este un pericol evident de rau de altitudine iar conditiile meteo pot fi schimbatoare.
Ghetarul Khumbu este o panta inghetata cu crevase mari, adanci si pante abrupte instabile, facand traseul complicat si periculos. Aceasta este cea mai periculoasa parte a urcarii, dar vom incerca sa diminuam pericolele, instaland scari pentru a traversa crevasele, pantele abrupte verticale si peretii de gheata astfel ca traseul sa fie mai eficient si usor. Aceste aranjamente fac escaladarea ghetarului Khumbu, posibil, eficient si relativ sigur, in special dimineata devreme cand structura ghetii este mai stabila. Ghetarul Khumbu este mult mai periculos dupa-masa, datorita soarelui care topeste gheata.

Traseul South Col:

Tabara de baza (5.200m/17.060ft):

Tabara de baza Everest, este situata pe un ghetar in miscare la 5.200 de metri deasupra nivelului marii, unde vom petrece mai mult de 45 de zile. Conditiile in tabara de baza raman constante de-alungul perioadei de alpinism; corturile si platformele vor tot fi mutate, pe masura ce gheata se deplaseaza si se topeste. Zona este aspra, dar frumoasa, fiind incojurata de Pumori, Lola, Nuptse, Nutse si de ghetarul Khumbu. Aici vom avea parte de dimineti calde si ninsori ocazionale dupa-masa. Cu atat de multe echipe de expeditie la tabara de baza, zona seamana cu un satuc mic in Himalaya.

Tabara 1 (5.900m/19.357ft):

Sa ajungem la tabara 1 este cea mai tehnica parte de alpinism a traseului din partea de sud, din moment ce trebuie traversat ghetarul Khumbu. Ghetarul are o inaltime de 2.000ft si are portiuni in miscare cu crevase adanci, pante abrupte impozante si avalanse pe partea de vest a muntelui Everest. De-alungul perioadei de urcat, vom incerca sa petrecem 2 nopti la tabara 1, pentru aclimatizare. In momentul in care avem o aclimatizare corecta, incepem sa ne deplasam in sus si in jos, direct catre tabara 2 pentru mai multa siguranta.

Tabara 2,  6.400m/20.998ft:

Tabara 2 este situata pe lateralul unei portiuni cu pietris amestecat cu gheata si argila, la baza crestei de vest. Este o locatie foarte sigura si buna pentru adapost, cu o priveliste uimitoare catre Lhotse. Toate comapniile isi stabilesc aici principala tabara, pe parcursul intregii perioade de urcat, cu corturi individuale pentru fiecare alpinist impreuna cu bucatarul taberei si cortul pentru sala de mese. Tabara 2 este tabara principala pentru aclimatizare si baza pentru aclimatizarea la tabara de baza 3, si ultima incercare de a ajunge pe varf. Aceasta este tabara unde petrecem cel mai mult timp, dupa tabara de baza.

Tabara 3 (7.100m/23.294ft):

Urcarea catre fata Lhotse, spre tabara 3, este deobicei dificila deoarece toti alpinistii resimt efectul de altitudine si inca nu folosesc oxigen suplimentar. Fata Lhotse este abrupta si inghetata, dar traseul este asigurat cu corzi iar unghiul poate varia de la 30 la 45 de grade. Este un traseu lung catre tabara 3, dar necesar pentru aclimatizare, prioritara ascensiunii finale. Vom petrece 2 nopti la tabara 3 pentru aclimatizare si pentru abordarea varfului.

South Col 8.000m/26.300ft:

Buna venit pe luna! Aceasta este o zona plata, acoperita cu roca si inconjurata de Everest la nord si Lhotse la sud. Localizata la Soth Col, este ultima tabara; este usor de accesat de majoritatea alpinistilor, fara oxigen suplimentar. Exista doua sectiuni cu roca care trebuie traversate inainte de tabara 4: Yellow Band si Geneva Spur, o nervura in forma de nicovala. Ambele zone sunt fixate cu cabluri fixe.

Ascensiunea (8.848m/29.029) – 1 ora sau mai putin:

Traseul ultimei sectiuni de la South Col catre varf, dureaza aproximativ 9-13 ore. Inainte de ascensiunea finala, intalnim panta abrupta Hillary si varful sudic. Traseul catre adevaratul varf este o panta abrupta, moderata din punct de vedere tehnic. Desi oboseala e foarte mare si alpinistii se resimt, adrenalina ii tine pe cei mai multi dintre ei activi, pentru marele moment al cuceririi varfului.

DE CE CREDEM CA O SA ITI PLACA ?!

 Este cel mai inalt munte din lume

  Este cel mai usor traseu catre varful Everest

✓   Pentru ca exista. 🙂

PLECARE LOCATIE/RETUR LOCATIE

Orasul tau-Nepal-Retur

INCLUDED-FULL BOARD SERVICE

 • Toate serviciile de transfer la sosire si la plecare catre si din aeroportul international KTM si alte tipuri de transport conform itinerariului
 • Asistenta oferita de reprezentantii nostrii la aeroportul KTM la sosire si la plecare
 • 4 nopti de cazare la hotel in Kathmandu cu mic-dejun inclus
 • Ghid experimentat si licentiat in trekking si catarat, pe toata perioada de catarare si trekking
 • Bilete de zbor pentru Kathmandu – Lukla-Kathmandu pentru toti membrii echipei, ghid, ofiterul de legatura guvernamental si personalul de bucatarie
 • Tot echipamentul de trekking si alpinism cum ar fi: cort pentru gatit, cort pentru depozitare, cort pentru cinat, corturi pentru client, cort pentru toaleta, mese, scaune si ustensile pentru gatit, disponibile la tabara de baza
 • Echipamente de alpinism, cum ar fi: coarda, parazapezi, suruburi de gheata si zapada.
 • Servicii de asistenta bucatarie si bucatar la tabara de baza si resou la tabara 2
 • 3 mese pe zi: mic-dejun, pranz si cina cu ceai/cafea, disponibile la hotel/cabana de-alungul perioadei de trekking
 • 3 mese proaspete / zi (mic-dejun, pranz si cina) vor fi servite la tabara de baza si tabara 2
 • Toate alimentele necesare si combustibilul pentru tabara de baza si taberele mai inalte, pe parcursul intregii perioade de alpinism
 • Plata pentru bagajele de 60 kg / persoana, in timpul expeditiei. Acestea vor fi purtate de porteri (hamali) pe intreaga perioada de alpinism pe Mt. Everest
 • Servicii zilnice de raportare meteorologica din Seattle, companie cu sediul in Washington.
 • Permis de trecere (taxa de intrare in Parcul National Everest)
 • Cardul TIMS (Sistem de management al informatiilor in trekking).
 • Taxa Royalty, si permis de alpinism pentru a urca pe muntele Everest (8.848m)
 • Taxa Royalty pentru guvernul nepalez
 • Un ghid de alpinism, experimentat, antrenat, cu licenta guvernamentala si cu 3 ascensiuni de success / persoana
 • Toate salariile, echipamentele, asigurarile medicale si de accidente pentru toti angajatii implicati in perioada de drumetie si alpinism.
 • Servicii medicale de consultare in tabara de baza, oferite de clinica HRA, la tabara de baza.
 • Dotari pentru echipamente si salarii pentru serpasi, bucatar, asistent de bucatarie si ofiter de legatura guvernamental.
 • Dotari, salarii si plata pentru ofiterul de legatura guvernamental
 • Kit de prim ajutor pentru grup si personalul taberei
 • Telefon prin satelit purtat de ghid pentru comunicare. Disponibil pentru clienti la un cost de 3 USD pe minut.
 • Alimente adecvate pentru clienti si personalul de la tabara de baza si de mai sus, dupa cum este necesar.
 • Cablul fix si dinamic necesar in timpul perioadei de alpinism.
 • Resoul va fi furnizat la tabara de baza pentru incalzirea salii de mese
 • Masti de oxygen de urgenta si regulator, furnizate la cererea clientului cu o taxa corespunzatoare
 • Fiecare membru al expeditiei va avea un cort individual, disponibil la tabara de baza avansata
 • Panouri solare pentru iluminat si incarcare baterii
 • Toate corturile pentru taberele 1, 2, 3I si 4 , atat pentru membrii cat si pentru personal
 • Taxa de urcare pe ghetar perceputa de Comitetul pentru Poluare Sagarmatha
 • Pungi Gamow (camera hiperbarica portabila)
 • 7 sticle (28L) de oxygen Poisk, vor fi furnizate fiecarui membru
 • Ultimul model de masca si regulator pentru client
 • Corturi pentru serpasi, alimente adecvate altitudinilor inalte si asigurare pentru staff
 • Elicopter de salvare pentru tot personalul de expeditie implicat.
 • Asistenta gratuita pentru plata taxelor pentru importul de echipamente
 • Mancare prospat gatita si servicii de bucatarie, furnizate la tabara 2
 • Harta a muntelui Everest pentru trekking si alpinism
 • EPI – gazul pentru gatit alimente si resoul vor fi furnizate in tabara 1, 3 si South Col pentru gatit si incalzit apa
 • Generator furnizat pentru iluminatul la tabara de baza
 • Transportul provizilor de alimente din Kathmandu la tabara de baza, de catre porter (hamali) si yaci, la tabara de baza
 • Serviciu de plata a taxelor guvernamentale nepaleze
 • Informatii complete inainte de plecare
 • Serviciile de reconfirmare a biletului de avion
 • Procedura de extindere a vizelor (daca este necesar)
  Cina de ramas-bun intr-un restaurant tipic nepalez cu program de cultura interna in Kathmandu inainte de plecare

PACHETUL NU INCLUDE 

 • Pranzul si cina pe parcursul sederii in Kathmandu (cu exceptia cinei de ramas-bun)
 • Orice tip de alimente, gustari, bauturi carbogazoase, energizante, apa mineral, bauturi alcoolice, tigari, ciocolate sau alte alimente, altele in afara de cele disponibile la mic-dejun, pranz sau cina.
 • Cheltuieli personale, servicii de telefonie fixa, mobile, walkie-talkies, telefoane prin satelit si facturi internet
 • Imbracaminte, pungi, kit medical personal, echipament de trekking personal
 • Orice alte cheltuieli aparute in urma unor situatii variate cum ar fi : calamitati natural, revolte politice, schimbari guvernamentale, etc.
 • Servicii de transport altele decat cele specificate in itinerariu. Orice alte distante, altele decat cele specificate, vor fi taxate corespunzator
 • Orice alt personal in afara de cel specificat
 • Cheltuieli ale serviciilor de salvare, repatriere, servicii medicale, teste medicale si spitalizare in cazul in care este nevoie.
 • Asigurare medicala si evacuare in caz de urgenta
 • Asigurare de calatorie si elicopter de salvare
 • Walkie-talkies
 • Permis de filmare (in cazul in care detii o camera speciala)
 • Echipament personal de alpinism
 • Taxa nepaleza pentru importul de echipament necesar expeditiei
 • Lucruri personale, spalatorie rufe, bacsis
 • Bonus de ascensiune, minimum $100.00USD/ ghid serpas
 • Bacsis, cadouri, suveniruri
 • Zboruri internationale
 • Taxa pentru viza nepaleza de intrare (la sosire in Nepal)
 • Orice cheltuieli extra, produse, oferte sau activitati care nu sunt mentionate in itinerariu
 • Orice alte lucruri care nu sunt mentionate in sectiunea “Pachetul Include”

ITINERARIUL EXPEDITIEI

31 martie / Ziua 01: Sosirea in aeroportul din Kathmandu si transferul la hotelul Yak si Yeti sau cazare similara la hotel in Kathmandu (1350m / 4430ft)
01 aprilie / Ziua 02: Pregatiri, informari la departamentele de turism, cumparaturi de ultima ora
02 aprilie / Ziua 03: Zbor de la Kathmandu la Lukla; Trek catre Phakding (2650m / 8694ft, 04 ore); Cazare
03 aprilie / Ziua 04: Trek de la Phakding la Namche Bazaar prin satele colorate din Khumbu (3440m / 11286ft, 06 ore); Cazare la cabana
04 aprilie / Ziua 05: Zi de odihna pentru aclimatizare; Vom face excursii la faimosul hotel Everest View (3800m / 12487 ft, 3 ore) pentru a admira o bucata de Everest; Exploram muzeul Hilary si Sherpa de la Namche, iar seara avem programul de prezentare.
05 aprilie / Ziua 06: Trekking de la Namche Bazaar la Tyangboche (3850m / 12631ft, 05-06 ore); Vizitam una dintre manastirile budiste, reprezentative ; Cazare
06 aprilie / Ziua 07: Trekking de la Tyangboche la Dingboche (4350m / 14271ft, 4hrs) aproximativ 4-5 ore; Putem admira Ama Dablam si Lhotse; Cazare
07 aprilie / Ziua 08: Aclimatizarea in Dingboche (4350M / 14271ft) trekking pana la Chhukung-Re.
08 aprilie / Ziua 09: Trekking de la Dingboche la Lobuche (5018m / 16463ft, 4-5ore); Cazare
09 aprilie / Ziua 10: Trekking de la Lobuche la Gorakshep (5170m / 16962ft, 3ore); Cazare
10 aprilie / Ziua 11: Dimineata de aclimatizare la Kalapathar (5554m) , dupa micul dejun trekking de la Gorakshep pana la tabara de baza Everest (5200m / 17060, 2ore)
11-30 Mai / D 12-60: Perioada de alpinism catre varful Everest (8,848m / 29029ft)
31 Mai / Ziua 61: Pregatirile pentru intoarcere, trecerea de la tabara de baza Everest la Dingboche (4350m / 14271ft, 4hrs), cazare
01 iunie / Ziua 62: Trekking de la Dingboche la Tengboche (3860m / 12631ft, 04 ore) de cazare
02 iunie / Ziua 63: Trekking de la Tengboche la Namche Bazaar (3440m / 11286ft, 04 ore) cazare.
03 iunie / Ziua 64: Trekking de la Namche Bazaar la Lukla (2840m / 9317ft, 7ore) cazare
04 iunie / Ziua 65: Zbor de la Lukla la Kathmandu (1350m / 4430ft); 35 minute, apoi transfer la hotel
05 iunie / Ziua 66: Timp liber si cumparaturi in Kathmandu; Cina de ramas-bun cu program de cultura seara
06 iunie / Ziua 67: Transfer la aeroport pentru plecarea finala