Nepal
Locatie
50 Zile
Durata
9 / 10
Dificultate
18+
Varsta
Primavara Toamna
Cea mai buna perioada

Expeditie pe Manaslu: Scurta descriere

Inaltime: 8,163 m  |  Prima ascensiune: 1956 |  Provincie: Himalaya, Nepal

Sezonul: PRIMAVARA  |  Marime grup: Minimum 2 |  Cost: Trimite-ne un email sau contacteaza-ne prin formularul de contact

Expoziția pe Varful Manaslu de 8163 m, este de obicei o primă alegere pentru alpiniștii de aventuri care doresc să urce un vârf de 8000 de metri. Traseul a fost deschis de către alpiniștii japonezi Toshio Imanishi și Gyalzen Norbu pe 9 mai 1956. Atenție a fost pusă pe Manaslu din 1950, când domnul Harold William Tilman a făcut o expediție de recunoaștere a vârfului. El a declarat că există o posibilă cale de ascensiune din nord-est.

Vârful Manaslu, cunoscut și ca  muntele „Kutang”, este al optulea cel mai înalt vârf din lume. Este în partea central-vestică a Nepalului. Coordonatele exacte sunt: Latitudine 28 ° 33’01 „N, longitudine 84 ° 33’42” E. Numele său, care înseamnă „munte al spiritului”, provine din cuvântul sanscrit „manasa”, adică „intelect” sau „suflet”. Expediția pe Manaslu poate fi comparată cu expeditiile pe Mt. Cho Oyu sau Mt. Shishapangma. Aceste 3 vârfuri de 8000 m sunt considerate a fi „cele mai ușoare” dintre cele 14 vârfuri de 8000 m din lume. Majoritatea alpinistilor cu experiență confirma ca Mt. Manaslu este cel mai bun vârf de 8000 de metri indicat pentru a urca in calitate de antrenament pentru ascensiunea pe Mt. Everest.

Se recomandă să urcați pe Cho Oyu și Shishapangma pentru a vă antrena înainte de a încerca Mt. Manaslu. Ascensiunea pe Manaslu este uimitoare, crestele lungi și văile largi ale ghețarului fac o abordare fezabilă din toate direcțiile. Turnul varfului se ridica maret deasupra peisajului inconjurator. In mod normal, majoritatea alpinistilor folosesc traseul crestei de Nord –Est pentru a ajunge pe varf, acesta este traseul oficial. Exista 6 trasee diferite catre Mt. Manaslu. Fata Sudica este cea mai provocatoare si mai tehnica. Traseul standard urmeaza o linie relativ simpla, catre varf cu putine portiuni tehnice. In mod normal, se stbilesc 4 tabere  dupa Tabara de Baza Avansata. Totusi, o parte dintre alpinistii cu experienta ataca varful direct din tabara 3. De la tabara de baza, alpinistii trebuie sa depaseasca cateva portiuni abrupte si crevase de la tabara 1 la tabara 2;  de la tabara 2 pana la tabara 3 sunt posibile avalanse din tabara, acestea pot fi posibile si in portiunea de traseu de la a 3-a la tabara 4.

Traseul de Nord-Est – Manaslu:

Tabara de Baza (4.800m):

Tabara de baza Manaslu este localizata pe o portiune de pietris cu o panorama superba asupra muntilor Himalaya. Tabara de baza Extreme Expeditions va fi fixata aici pentru aproximativ 35 zile. In cadrul unei expeditii de 8.000m, alpinistii isi petrec cea mai mare parte a timpului in tabara de baza, asa ca in mod natural aceasta devine a doua lor casa. Vom stabili tabara noastra la o distanta de mers pe jos intre punctele de intalnire si strategic fata de masivul Manaslu. Vom oferi un cort personal care va deveni spatiu privat de retragere, un cort pentru sala de mese care va fi spatiu comun, un cort pentru dush si un cort pentru toaleta. In momentul in care ajungem la tabara, aceasta este deja instalata si avem bauturi calde si gustari disponibile imediat. Aici vom fi asteptati de catre personalul taberei si de catre ghidul personal, alocat fiecarui membru. Inainte de a porni in expeditie se va organiza o ceremonie pentru noroc. Ceremonia este denumita “Puja” este o traditie veche nepaleza care se organizeaza de fiecare data pentru toti cei care pornesc in expeditie. Se spune ca aceasta ceremonie poarta noroc si ii ajuta pe alpinisti sa se intoarca cu bine acasa.

Tabara 1 (5.700m) – 4 ore

Dupa ce am parcurs toate elementele de baza si un training impreuna cu ghidul personal, suntem pregatiti sa urcam catre tabara 1, care se afla la o inaltime de 5.800m. In aceasta parte a traseului vom intalni teren mixt, inclusiv cateva crevase si scurte portiuni de gheata pe prima parte a ghetarului. La inceputul primei sectiuni, vom intalni portiuni cu iarba, roci, pietris si argila. Pentru alpinistii mai putin experimentati drumul dureaza aprox. 4 ore. Prima parte a urcarii vom merge pe pietris si dureaza o ora, apoi ajungem la punctul de la gura ghetarului; aceasta portiune dureaza aprox. 3 ore. Tabara 1 este impartita in doua sectiuni; tabara joasa 1 si tabara inalta 1, distanta dintre ele fiind de 100m.

Tabara 2 (6.400 m) – 5 ore:

Portiunea de la tabara 1 la tabara 2 este cea mai tehnica sectiune de pe Mt. Manaslu. De-alungul acestei sectiuni vom intalni “inima” ghetarului. Prima sectiune necesita mult efort pentru traversarea zapezii, aprox. 1 ora. De aici avem cateva sectiuni de gheata abrupta; necesita utilizarea scarilor si pasi mari prin zapada, pentru a urca. Traseul acestei zile va dura aproximativ 5 ore. Este posibil sa intalnim cateva sectiuni  inalte de gheata abrupta de 100m in panta, la un unghi 65 de grade. Pentru majoritatea oamenilor acesta este cel mai dificil punct al traseului. Tabara 2 este situata deasupra ghetarului pe o terasa acoperita de zapada.

Tabara 3 (6.800 m) – 2-3 ore

De la tabara 2 la tabara 3 este cea mai scurta distanta si va fi cea mai scurta zi de alpinism. Nu necesita treceri cu scara, dar exista cateva crevase in jur de jumatate de metru care trebuie sarite. Corzile principale sunt fixate de catre echipa de serpasi. Aceasta sectiune pentru majoritatea alpinistilor pare destul de usoara dar totusi nu trebuie ignorata; urcarea se face totusi pe pante sustinute si exista expunere la frig si vant. Dealtfel in primavara, s-au raportat temperaturi ridicate datorita soarelui care bate direct pe aceasta zona, temperaturile resimtite astfel, fiind mari.

Tabara 4 (7.500 m) – 3-4 ore:

Ascensiunea de la tabara 3 la tabara 4 se simte ca o zi lunga de alpinism; acum ne apropiem de zona periculoasa. Datorita faptului ca in aceasta zona nivelul oxigenului este foarte scazut, este de asteptat ca si cel mai mic efort facut, sa se resimta foarte puternic. In aceasta sectiune trebuie sa urcam 3-4 ore pe o zapada abrupta, pe o panta inclinata la 50-55 de grade. Aceasta sectiune este periculoasa deoarece panta de zapada acopera un strat de gheata, fapt care creste riscul unei avalanse. Comparand cu alte sectiuni ale traseului, aceasta portiune este extrem de solicitanta din punct de vedere fizic, cu sectiuni de zapada abrupte la altitudini extreme si teren predispus la avalanse.

Varful (8.156 m) 16-17 ore:

Ziua varfului, obiectivul principal pe tot parcursul perioadei de urcat. Majoritatea alpinistilor incep ascensiunea in jur de ora 1:00 noaptea iar daca totul decurge cum trebuie, ajung la varf intre 7:00-10:00 dimineata. Sub varful principal exista un varf fals, varful principal fiind accesibil de pe o creasta expusa. Dureaza aproximativ 4 ore sa ne intoarcem la Tabara 4 de pe varf si inca 2 ore sa ajungem in tabara 3, unde vom innopta. Urcatul nu este tehnic in prima parte, pe masura ce urcam prin mai multe bazine cu zapada, cu ziduri scurte. Ascensiunea trece de varful fals si se incheie pe o creasta expusa catre adevaratul varf, de unde avem o panorama spectaculoasa asupra muntilor Himalaya. Ghizii nostrii serpasi vor fixa corzile si vor stabili traseul, facand toate eforturile necesare ca echipa sa ajunga pe varful celui de-al optulea optmiar din lume.

DE CE CREDEM CA O SA ITI PLACA ?!

   Este unul dintre cei mai inalti munti din lume.

   Este unul dintre cei mai provocatori munti ai lumii noastre.

✓   Pentru ca este unul dintre varfurile de 8.000 m care pot fi urcati in sezonul de toamna.

PLECARE LOCATIE/RETUR LOCATIE

Orasul tau-Nepal-Retur

INCLUDED

 • Toate serviciile de transfer la sosire si la plecare catre si de la aeroportul international KTM, alte transporturi necesare conform itinerariului.
 • Asistenta la aeroportul international KTM de catre partenerii nostri locali la sosire si la plecare
 • Cazare 4 stele in Kathmandu cu mic-dejun inclus
 • Ghid serpas expert licentiat  de guvern in trekking si alpinism pe parcursul perioadei de trekking si alpinism.
 • Numar corespunzator de porteri in timpul perioadei de Traking.
 • Transport terestru din Kathmandu-Arughat-Kathmandu, pentru toti membrii, ghidul serpas, ofiterul de legatura si personalul bucatariei.
 • Toate corturile necesare: de bucatarie, cort de depozitare, cort pentru cina, corturi pentru clienti, corturi pentru toaleta, mese, scaune si ustensile de gatit pentru tabara de baza.
 • Echipamente tehnic de grup, cum ar fi: corzi, suruburi de gheata etc.
 • 3 mese pe zi: Mic dejun, pranz si cina cu ceai / cafea.
 • Cazare la hotel / cabana/ casa de oaspeti sau cort in timpul perioadei de drumetii.
 • Toate cazarile de camping pentru membrii si personal in timpul perioadelor de trekking si alpinism. Veti imparti camerele de dormit cu un alt membru.
 • Toate alimentele si combustibilul pentru taberele de baza si taberele mai inalte in timpul perioadei de alpinism.
 • 60 kg bagaje/ persoana in perioada de drumetie. Acestea vor fi purtate de porteri.
 • Servicii zilnice de raportare meteorologica din Seattle, companie cu sediul in Washington.
 • Servicii de asistenta, bucatar si bucatarie la tabara de baza avansata.
 • Permis de trecere (taxa de intrare in parcul de conservare Manaslu).
 • Cardul TIMS (Sistem de management al informatiilor in trekking).
 • Manaslu permis de trekking in zona restrictionata in timpul perioadei de expeditie.
 • Autorizatie de la guvern din Nepal pentru urcarea pe Mt. Manaslu.
 • Un ghid experimentat, instruit, autorizat si ghid de alpinism (Sherpa)/ persoana.
 • Toate salariile, echipamentele, asigurarile medicale si de accidente pentru tot personalul implicat in expeditie, pe toata perioada de trekking si alpinism.
 • Elicopter de salvare pentru tot personalul de expeditie implicat.
 • Servicii medicale de consultare la tabara de baza cu clinica HRA.
 • Dotari pentru echipamente si salarii pentru serpasi, bucatari, asistenti de bucatarie si ofiter de legatura guvernamental.
 • Truse medicale de prim ajutor pentru grup si pentru personal.
 • Telefon prin satelit purtat de ghid pentru comunicare. Disponibil pentru clienti cu costul de 3 USD pe minut.
 • Alimente adecvate pentru clienti si personalul de la tabara de baza si de mai sus, dupa cum este necesar.
 • Cablul fix si dinamic necesar in timpul perioadei de alpinism.
 • Resoul va fi furnizat la tabara de baza pentru incalzirea salii de mese si a apei
 • Masti de oxigen de urgenta si regulator furnizate la cererea clientului cu o taxa corespunzatoare.
 • Fiecare client va avea un cort individual disponibil in tabara de baza avansata, Manaslu.
 • Panouri solare pentru iluminat si incarcarea dispozitivelor electronice
 • Toate corturile pentru taberele 1, 2 si 3.
 • Pungi Gamow (camere hiperbarice portabile) pentru rau de mare altitudine.
 • Se vor furniza 2 sticle (8L) de oxigen Poisk pentru fiecare membru.
 • Se va furniza ultimul model de masca de sistem reglementat de catre autoritati.
 • Oferim corturi pentru serpasi, mancare si asigurare.
 • Serviciu gratuit de asistenta, taxele de vama.
 • EPI – gazul pentru gatit si resoul va fi furnizat in tabara unu, trei si South Col pentru gatit alimente.
 • Generatorul va furniza suport pentru iluminatul din tabara de baza.
 • Transportul aprovizionarii cu alimente de la Kathmandu la tabara de baza prin porteri /carausi
 • Taxa de serviciu si taxele guvernamentale percepute in Nepal.
 • Informatii complete inainte de plecare.
 • Serviciile de reconfirmare a biletului de avion si de procedura de extindere a vizelor.
 • Cina de ramas bun intr-un restaurant tipic din Nepal, cu spectacol cultural intern in Kathmandu, inainte de plecare.

PACHETUL NU INCLUDE

 • Pranz si cina pe perioada de cazare in Kathmandu (cu exceptia cinei de ramas bun).
 • Orice tip de alimente ambalate / gustari, bauturi carbogazoase, bauturi energizante, apa minerala, alcool, tigari, ciocolata sau alte alimente consumate peste micul dejun, pranz si cina.
 • Cheltuieli generate de utilizarea liniilor fixe, mobile, walkie-talkies, telefoane prin satelit si cheltuieli de internet.
 • Imbracaminte, articole de ambalare sau pungi, kit medical personal, echipament de trekking personal.
 • Orice cheltuieli suplimentare rezultate din situatii diverse / neprevazute, cum ar fi calamitati naturale, alunecari de teren, tulburari politice, greve, modificari ale reglementarilor guvernamentale etc.
 • Serviciile de transport includ numai ceea ce este mentionat in itinerariu. Orice distanta suplimentara parcursa va fi taxata corespunzator.
 • Orice personal suplimentar, altul decat specificat.
 • Salvarea, repatrierea, medicamentele, testele medicale si cheltuielile de spitalizare.
 • Asigurarea medicala si evacuarea de urgenta, daca este necesar.
 • Asigurarea de calatorie si elicopter de salvare.
 • Walkie-talkie & permis de filmare (daca aveti o camera speciala).
 • Masina de alpinism personala.
 • Taxa vamala in Nepal pentru importul de echipamente de expeditie.
 • Articole de natura personala, cheltuieli de spalare rufe, bacsis.
 • Bacsis, cadouri, suveniruri.
 • Bilete de avion pentru zboruri internationale.
 • Taxa pentru viza de intrare in Nepal.
 • BONUS DE VARF – acesta este obligatoriu in cazul atingerii varfului, fiecare alpinist va plati bonus serpasului sau o suma minima reglementata de guvern.
 • Orice servicii suplimentare, produse, oferte sau activitati care nu sunt mentionate in itinerariu.
 • Orice alt element care nu este inclus in sectiunea „PACHETUL INCLUDE”.

ITINERARIUL EXPEDITIEI

Ziua 01: Sosirea in aeroportul din Kathmandu si transferul la hotelul Yak si Yeti sau cazare similara la hotel in Kathmandu (1350m ).
Ziua 02: Pregatirea, briefing-urile, formalitatile de cumparaturi si permise de ultima ora.
Ziua 03: Conducem de la Kathmandu la Arughat (950m) 7 ore. ceai / campare.
Ziua 04: Trekking de la Arughat la Sotikhola (1165m) 5 ore. ceai / campare.
Ziua 05: Trekking de la Sotikhola la Machhakhola (1330m ) 6 ore. ceai / campare.
Ziua 06: Trekking de la Machhakhola la Jagat (1350m ) 4 ore. ceai / campare.
Ziua 07: Trekking de la Jagat la Dang (2310m) 6-7ore. ceai / campare.
Ziua 08: Trekking de la Dang la Namrung (2681 m) 6 ore. ceai / campare.
Ziua 09: Trekking de la Namrung la Lho (3150m) 5 ore. ceai / campare.
Ziua 10: Trekking de la Lho la Sama Gaun (3780m) 4 ore. ceai / campare.
Ziua 11: Ziua de odihna si aclimatizare la Sama Gaun (4359m) ceai / campare.
Ziua 12: Trekking de la Sama Village la Tabara de baza Manaslu (4700m) 4 ore. Campare in tabara de baza.
Ziua 13-41: Perioada de alpinism. (8163m ) Campare.
Ziua 42: Pregatiri pentru revenirea in Kathmandu si curatenia la tabara de baza (4700m).
Ziua 43: Trekking de la tabara de baza pana la Sama Gaun (3780m) 3 ore, ceai.
Ziua 44: Trekking de la Sama Gaun la Namrung (2550m ) 6 ore, ceai / campare.
Ziua 45: Trekking de la Namrung la satul Philim (2300m ) 6 ore, ceai / campare.
Ziua 46: Trekking de la Philim Village la Machakhola (1330m ) 6 ore/ ceai / campare.
Ziua 47: Trekking de la Machakhola la Arughat (950m) 8 ore, ceai / campare.
Ziua 48: Plecare din Arughat spre Kathmandu (1350) 7 ore. Transport oferit de mini autobus turistic. Cazare la hotel in Kathmandu.
Ziua 49: Zi de relaxare si cumparaturi in Kathmandu. Cina de ramas-bun intr-un restaurant tipic nepalez cu program cultural local.
Ziua 50: Transfer la aeroportul KTM pentru plecare.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel
Create your own review
Average rating:  
 0 reviews
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Average rating:  
 0 reviews